Ole oma itsesi – Murussakin

Hyvää Pori Pride -viikkoa kaikille!

Olemme siitä etuoikeutettu kansa, että saamme elää suhteellisen suvaitsevaisessa maassa. Suomessa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet ovat yhdet parhaimmista koko Euroopassa. Lainsäädännöllisen turvan osalta olemme esimerkiksi Islantia ja Ruotsia edellä. Homoseksuaalinen kanssakäyminen Suomessa on ollut laillista vuodesta 1971 lähtien. Tätä ennen vuonna 1894 säädetty laki kriminalisoi homoseksuaaliset teot. Teoista voitiin tuomita jopa kahden vuoden vankeusrangaistukseen. Sairaudeksi homoseksuaalisuutta ei olla luokiteltu enää vuoden 1981 jälkeen. Suojaikärajan tasa-arvoistaminen 16 ikävuoteen tapahtui vuonna 1999. Syrjinnät seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuoli-identiteetin perusteella taas kriminalisoitiin vuosina 1995 ja 2004 tässä järjestyksessä. Paljon keskustelua herättänyt sukupuolineutraali avioliittolaki taas astui voimaan vuonna 2017. Se keräsi peräti yli 160 000 allekirjoitusta. Ennen avioliittolain voimaan astumista samaa sukupuolta olevien parisuhteen sai rekisteröidä vuodesta 2002 lähtien.

Kaikesta tästäkin huolimatta Suomessa kohdistetaan syrjintää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin. Lisäksi lainsäädännöllisiä ongelmia koetaan edelleen. Lait eivät ole vieläkään täysin tasa-arvoiset ei-seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluviin verrattuna. Toisaalta viime vuosina ollaan otettu askeleita parempaan suuntaan tässäkin asiassa. Esimerkiksi viime aikoina esillä ollutta translain uudistusta ollaan viety hyvin eteenpäin.

Meillä täällä Murussa ihan jokainen saa olla sellainen kuin itse haluaa. Tänne kaikki 16–30-vuotiaat ovat tervetulleita seksuaalisesta suuntautumisesta tai sukupuolesta riippumatta. Muru on tullut tutuksi syrjinnästä vapaana paikkana jo niin monena iltana. Kahvilassa näkee erilaisia persoonia päivittäin. Murussa otetaan mukaan keskusteluihin ja pelaamaan, jos asiakas vaan haluaa niihin liittyä. Mihinkään emme pakota. Hankkeen vetäjät ovat myös hyviä kuuntelemaan, jos asiakkaalla on mitä tahansa murheita. Allekirjoittanutkin on saanut sen huomata, että apu on lähellä, jos Murussa vierailee. Täällä kuunnellaan asiakkaan kaikenlaisia murheita ja perehdytään niihin tarvittaessa tarkemminkin. Jos sinulla on minkäänlaisia ongelmia tahansa vaikkapa juuri suvaitsevaisuuden kanssa, niin Murussa yritämme hakea ratkaisua niihin yhdessä kanssasi. Meillä saa toki myös olla omissa oloissaan, jos siltä tuntuu. Moni tuleekin Muruun ihan vain ollakseen rauhassa itsekseen.

Tänä kesänä Pride-tapahtumia ollaan järjestetty ympäri Suomea jo monella eri paikkakunnalla. Ystäväkahvila Muru on mukana Pori Pride -meiningeissä tänä lauantaina. Vaikka kulkuetta ei järjestetäkään, niin voi silti esimerkiksi käydä Street Café Murusta hakemassa kupillisen kahvia ja nauttia Pride-tunnelmista Eetunaukiolla aivan Porin keskustan sykkeessä. Voi myös vierailla erilaisten kojujen sekä infopisteiden äärellä ja kuunnella livemusiikkia ja puheita. Sateenkaareva ohjelma alkaa kello 13 ja kestää kello 16:een saakka.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Suunta tulevaan – kiitos kaikesta

Kaikki alkaa tästä