Kulttuurista nauttimista ilman rahanmenoa

Porissa on valtavasti kaikenlaista nähtävää. Osaan tarvitaan pieni pääsymaksu ja osaan pääsee sisälle ilmaiseksi. Vinkkaankin nyt muutamia paikkoja Porissa, joihin pääset ilman, että sinun täytyy pulittaa varannoistasi yhtikäs mitään.

Rakennuskulttuuritalo Toivo ja Korsmanin talo

Itätullissa eli Viidennessä kaupunginosassa osoitteessa Varvinkatu 19 sijaitsee perinteinen kulttuurikokonaisuus, joka on ollut allekirjoittaneen suosikkikohteita Porissa jo iät ja ajat.

Rakennuskulttuuritalo Toivossa ja Korsmanin talossa pääset tutustumaan menneeseen aikaan ja näkemään, miten silloin asuttiin. Esimerkiksi juuri Korsmanin talo esittelee asuinelämää toisen maailmansodan jälkeisessä 50-luvun Porissa.

Kesällä Rakennuskulttuuritalo Toivo on avoinna tiistaista torstaihin kello 12–17 välillä. Korsmanin talo taas toimii samalla aikataululla syyskuun 25. päivään asti. Tämän lisäksi Toivo on avoinna aina kuukauden toisena keskiviikkona kello 12–19 välisenä aikana.

Koulujen lukuvuosina talot ovat avoinna lähinnä kouluille ja päiväkodeille. Kesällä muutkin ehtivät silti piipahtamaan näissä ihailemassa muun muassa vanhaa arkkitehtuuria ja sisustusta.

Poriginal Galleria

Osoitteessa Eteläranta 6 sijaitsevassa Poriginal Galleriassa nähdään vaihtelevia näyttelyjä.

Esimerkiksi tällä hetkellä siellä on esillä helsinkiläisen taidemaalari Raana Lehtisen näyttely ”Paikkoja auringossa”, joka kuvaa muun muassa erilaisia maailmankuvia ja elämänasenteita sekä lapsuutta ja aikuisuutta.

Esillä on myös Taidekollektiivi T-Huoneen ”...still empty” -näyttely, joka pohtii tyhjyyden merkitystä maailmassa.

Edellä mainitut näyttelyt ovat nähtävissä vielä tämän kuun 19. päivään asti.

Poriginal Galleria on avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 11–18 välisenä aikana.

Kulttuuritalo Annankatu 6 eli Annis

Meille monille jo erittäin tuttu, osoitteensa nimessäänkin kertova Kulttuuritalo Annankatu 6 eli tuttavallisemmin pelkkä Annis omaa pitkät perinteet.

Paikka on perustettu 80-luvulla Porin teatterinuorten toimesta. Anniksella toimii monia teatteriryhmiä. Siellä järjestetäänkin monenlaisia tapahtumia aina teatteriesityksistä livemusiikkikonsertteihin.

Anniksen somea kannattaa alkaa seurailemaan. Sitä päivitetään uusien tapahtumien osalta suhteellisen säännöllisesti. Ehkä myös sinä löydät tapahtumien joukosta jotain kiinnostavaa.

Annis on avoinna maanantaista perjantaihin kello 9–17.

Galleria 3H+K

Osoitteesta Yrjönkatu 4 löytyy kiehtova Galleria 3H+K.

Tällä hetkellä siellä on nähtävillä Mielimaissa-projekti, joka murtaa tabuja mielenterveysongelmista ihmisten muotokuvien ja omien kokemusten avulla. Sitä voi käydä katsomassa kuluvan kuun 24. päivään saakka.

Galleria on avoinna keskiviikosta perjantaihin kello 12–18 sekä lauantaina ja sunnuntaina kello 12–16.

Porin pääkirjaston aula

Maanantaista perjantaihin kello 9–19 ja lauantaisin kello 9–15 auki oleva Porin pääkirjasto tarjoaa vaihtuvia näyttelyitä aulassaan sijaitsevassa näyttelytilassa.

Tällä hetkellä menossa on ”Ikääntymisen monet kasvot” -näyttely. Se on valokuvista ja kertomuksista koostuva kokonaisuus, jossa erilaiset kansainväliset ikäihmiset kertovat tulostaan Suomeen. Näyttely on toteutettu monikulttuurisen vanhustyön järjestöjen ja kuvataiteilija Satu Juvosen yhteistyönä. Näyttely on nähtävillä 23. heinäkuuta asti.

Pääkirjasto sijaitsee osoitteessa Gallen-Kallelankatu 12.

Porin päivä ja muut museot

Porin päivänä porilaiset museot avaavat ovensa kaikille.

Syyskuun 24. päivänä vietettävä porilaisten juhlapäivä tarjoaa paljon nähtävää. Esimerkiksi Satakunnan museon kaikkia kolmen kerroksen näyttelyitä pääsee katsomaan ilmaiseksi.

Kannattaa tsekata lähempänä ajankohtaa, mitkä museot ja näyttelyt kiehtovat eniten juuri sinua.

Ystäväkahvila Muru

Älä myöskään unohda, että aukioloaikojen puitteissa Ystäväkahvila Muruun ovat ovet aina avoinna. Ilmaiseksi!

Tänne olet tervetullut viettämään mukavaa aikaa vaikkapa kahvikupillisen äärelle. Monien kortti- ja lautapelien lisäksi Murussa on saatavilla myös ilmainen biljardipelimahdollisuus.

Kuvien lähteet: visitfinland.com (Korsmanin talo), visityyteri.fi (Poriginal Galleria), pori.fi (Annis), nyte.fi (Galleria 3H+K) ja hakemisto.kirjastot.fi (Porin pääkirjasto).

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Suunta tulevaan – kiitos kaikesta

Kaikki alkaa tästä

Ole oma itsesi – Murussakin