Viisi suurta ja paljon muuta – Euroviisut 2022 esittelyssä
Mainiota euroviisuviikkoa kaikille!
Ollaan edetty euroviisublogitekstien trilogian päätösjulkaisun pariin. Tässä osassa esittelen suoraan finaalissa kilpailevat viisi suurta rahoittajamaata.
Mitä ja mitkä oikeastaan ovat Euroviisujen suuret rahoittajamaat? Nämä viisi maata eli Espanja, Iso-Britannia, Italia, Ranska ja Saksa nimittäin rahoittavat kilpailuja joka vuosi suuremmalla rahamäärällä kuin muut maat.
Niin sanottu ”Big Five” -järjestelmä kehitettiin vuonna 1999. Siitä oli ensimmäisen kerran todellista hyötyä seuraavana vuonna, koska Ranska olisi muuten joutunut rannalle sen vuoden kilpailuista. Tämä järjestelmä takasi siis näille maille suoran paikan seuraavan vuoden kilpailuissa. Vuonna 2004 semifinaalin tullessa käyttöön, ”Big Five” -maat ovat päässeet suoraan finaaliin ilman erillistä tarvetta kilpailla semifinaalissa.
Alun perin nimellä ”Big Four” kulkenut järjestelmä muuttui lopulta muotoon ”Big Five” tämän vuoden järjestäjämaa Italian palatessa kilpailuihin vuonna 2011.
Nyt kun olen alustanut hieman suoria finalisteja, niin on varmaan aika siirtyä itse esittelyjen pariin.
01. 🇪🇸 Espanja: Chanel – SloMo
Kuuban Havannassa heinäkuussa 1991 syntynyt Chanel Terrero Martínez, lyhyemmin pelkkä Chanel, muutti perheineen jo kolmevuotiaana Espanjaan Barcelonan läheisyyteen. Laulamista, tanssia ja näyttelemistä nuoresta iästä saakka harjoittanut Martínez on esiintynyt muun muassa monissa musikaaleissa ja tv-ohjelmissa. Hän on näyttelyt myös Ylellä nähdyssä Paratiisi-sarjassa parin jakson verran.
Euroviisuissa viettelevä laulajatar esittää alunperin Jennifer Lopezille kaavaillun ”SloMo”-nimisen kappaleen. Tänä vuonna Espanjan euroviisu sisältääkin aimoannoksen kunnon latinotunnelmaa. Mukana on myös tyylikäs koreografia, jonka kehittäjä Kyle Hanagami on luonut koreografioita edellä mainitun Lopezin lisäksi muun muassa Britney Spearsille ja eteläkorealaiselle Blackpinkille.
02. 🇬🇧 Iso-Britannia: Sam Ryder – Space Man
Laulaja ja internet-julkkis Sam Ryder syntyi 80-luvun lopulla Kaakkois-Englannissa Maldonin kaupungissa. Vuonna 2020 hän julkaisi omia covertulkintojaan TikTokissa. Vuoden loppuun mennessä Ryderista tuli kyseisen sosiaalisen median alustan seuratuin brittiartisti. Seuraavana vuonna julkaistiin debyytti-EP-levy. Se poiki hänelle vielä paljon lisää kansallista menestystä.
Tänä vuonna Ryder edustaa Isoa-Britanniaa Euroviisuissa kappaleella ”Space Man”. Elton John ja David Bowie -vertauksiakin saanut kappale totisesti henkii vahvaa brittipop/rock-henkeä. Tuntuu kuin vanha kunnon Iso-Britannia olisi tullut takaisin euroviisulavoille. Tämä saattaa hyvinkin purra lauantai-iltana tiettyyn osaan äänestäjistä.
03. 🇮🇹 Italia: Mahmood & Blanco – Brividi
Alessandro Mahmoud, paremmin tunnettu nimellä Mahmood, syntyi vuoden 1992 syyskuussa. Hän nousi suuremman yleisön tietoisuudeen jo vuonna 2012 kilpailtuaan Italian X Factorissa. Vuonna 2019 hän voitti San Remon musiikkifestivaalit kappaleella ”Soldi” ja edusti menestyksekkäästi Italiaa saman vuoden Euroviisuissa saavuttaen maalle toisen sijan.
Vasta aivan viime vuosina suosioon noussut vuonna 2003 syntynyt Riccardo Fabbriconi käyttää musiikkiurallaan taiteilijanimeä Blanco. Nuori Fabbriconi on jo saavuttanut toistaiseksi lyhyen uransa aikana muutaman listaykköshitin.
Euroviisuihin parivaljakko pääsee edustamaan järjestäjämaata kappaleella ”Brividi”. Se kertoo rakkauselämän toisinaan hyvinkin suurista haasteista ja ongelmista. Kappale jopa rikkoi Italiassa Spotify-striimausten päiväennätyksen.
04. 🇫🇷 Ranska: Alvan & Ahez – Fulenn
Alexis Morvan-Rosius syntyi vuonna 1993 Luoteis-Ranskassa Rennesin kaupungissa. Alvan-nimellä kulkeva artisti on tehnyt musiikkia jo vuodesta 2015 lähtien. Hänen debyytti-EP:nsä näki päivänvalon vuonna 2016.
Ahez on kolmen naisen muodostama laulutrio Ranskan Bretagnen alueelta. Koulussa toisiinsa tutustunut trio on laulanut siitä lähtien perinteistä bretonilaista kansanmusiikkia.
Vuoden 2021 kesällä tapahtuneen tapaamisen jälkimainingeissa Alvanilta ja Ahezilta syntyi Ranskan tämänvuotinen euroviisukappale ”Fulenn”. Bretonin kieltä ja kelttiläistä kansanmusiikkia sisältävä elektroninen tanssikappale on hyvin erilainen teos Ranskan pitkässä euroviisuhistoriassa. Bretonin kieltä kuultiin muuten euroviisulavalla viimeksi vuonna 1996.
05. 🇩🇪 Saksa: Malik Harris – Rockstars
Elokuun 27. päivä vuonna 1997 Etelä-Saksassa Landsberg am Lech -nimisessä kaupungissa syntynyt Malik Harris omaa amerikkalaisia sukujuuria. Kitaraakin soittavan laulajan isä on nimittäin Detroitista kotoisin ja vaikuttaa Saksassa tv-juontajana ja näyttelijänä. Kolmetoistavuotiaana Harris alkoi luoda coverkappaleita kitaransa säestyksellä. Tähän vuoteen mennessä artisti on julkaissut jo monta singleä. Debyyttialbuminsa hän julkaisi viime vuonna.
Harris edustaa tämän vuoden Euroviisuissa Saksaa kappaleella ”Rockstars”. Eminem-tyylisen hip hop -osuuden sisältävä lapsuutta haikaileva kappale on totisesti ajan hermolla. Kappale on erittäin laadukas ja siitä löytyy kyllä hetkensä.
Kuvien
lähde:
eurovision.tv.
Kommentit
Lähetä kommentti