Retroilua, suuria tunteita ja susihahmoja – Euroviisut 2022 esittelyssä

Kohta taas koittaa euroviisufanin todellinen joulu. Tämän vuoden euroviisuviikko lähestyy nimittäin kovaa vauhtia.

Ennakkospekulaatiot kilpailijoiden menestyksestä ovat jo vallanneet muun muassa sosiaalisen median. Ystävät, sukulaiset ja tuttavat keskustelevat siitä, miten Suomelle mahtaa tänä vuonna käydä. Sen lisäksi voittajaveikkauksiakin on heitelty ilmoille.

Tässä ja kahdessa tulevassa blogitekstissä esittelenkin tämänvuotisten Euroviisujen osanottajat. Poimin myös parhaat tärpit joka kokonaisuutta silmällä pitäen.

01. 🇦🇱 Albania: Ronela Hajati – Sekret

Albanian pääkaupungissa Tiranassa syntynyt Ronela Hajati osoitti kiinnostusta musiikkiin jo varsin nuorella iällä. Hän opetteli pianonsoittoa ja balettitanssia jo peruskouluaikanaan. Hajati on julkaissut jo monta singleä yli 15 vuoden ajalta. Hän on menestynyt musiikin saralla varsin kohtalaisesti.

Euroviisukarsintoinakin toimivan Festivali i Këngësin Hajati voitti jo viime joulukuussa. Kilpailukappaleestaan ”Sekret” kuultiin euroviisuversio maaliskuun alussa. Se yhdistelee menevää popmusiikkia etnisempiin melodioihin albanian ja englannin kielellä höystettynä. Onpa siihen lisätty myös muutama espanjan kielen sana sitten joulukuun.

02. 🇱🇻 Latvia: Citi Zēni – Eat Your Salad

Suhteellisen uusi Citi Zēni -yhtye sai alkunsa biisinkirjoitusleirillä vuoden 2020 maaliskuussa. Debyyttialbuminsa he julkaisivat seuraavana vuonna. Yhtyeeseen kuuluu yhteensä kuusi jäsentä. Lauluosuuksista vastaa varsin karismaattinen Jānis Pētersons.

Euroviisuihin Citi Zēni valittiin Latvian euroviisukarsinta Supernovan kautta kappaleella ”Eat Your Salad”. Heidän omien sanojensa mukaan kilpailukappale tehtiin, jotta vakavampi asia olisi helpompi sisäistää. Lisäksi siitä laulamista olisi hauskempi kuunnella. Funkahtavat rytmit ja soittimet tuovatkin herkullisen lisän tähän jo huomiota TikTokissa keränneeseen kokonaisuuteen.

03. 🇱🇹 Liettua: Monika Liu – Sentimentai

Monika Liubinaitė syntyi musikaaliseen perheeseen 80-luvun lopulla. Taiteilijanimenä hän käyttää sukunimestään lyhennettyä muotoa. Liu on opiskellut muun muassa jazzmusiikkia Klaipėdan yliopistossa. Hän on myös toiminut kotimaassaan Lietuvos balsas -ohjelman (Liettuan The Voice) tuomarina.

Torinoon Monika Liu lähtee varsin hurmaavalla ”Sentimentai”-kappaleella. Kappale henkii ehtaa mennyttä maailmaa ja on jopa suhteellisen kabareemainen. Liun eläytyminen kappaleeseensa on sangen ihailtavaa. Tämä on ensimmäinen kerta sitten Liettuan debyytin vuodelta 1994, kun maa lähettää kokonaan liettuankielisen kappaleen Euroviisuihin.

04. 🇨🇭 Sveitsi: Marius Bear – Boys Do Cry

Koillis-Sveitsissä vuonna 1993 syntynyt Marius Hügli (taiteilijanimeltään Marius Bear) on musiikkialalla olemisen lisäksi opiskellut rakennusmekaanikoksi. Bear aloitti musiikkiuransa katumuusikkona sekä kotimaassaan että Saksassa. Vuonna 2019 hän voitti ”parhaan talentin” palkinnon Swiss Music Awards -palkintogaalassa.

”Boys Do Cry” syntyi ikään kuin muistutuksena siitä, että myös miesten on ihan ok ilmaista tunteitaan. Bear itse on oppinut sen, että omia tunteitaan ei pidä hävetä. Ne kannattaa vaan päästää reilusti valloilleen. Kappaleessa itsessään on ripaus 50- ja 60-luvun jazzmusiikin charmia. Bearin äänestä tulee jopa hieman mieleen klassikkolaulaja Louis Armstrong.

05. 🇸🇮 Slovenia: LPS – Disko

Slovenialaisessa Celjen kaupungissa vuoden 2018 joulukuussa aloittanut yhtye Last Pizza Slice kulkee tutummin lyhenteellä LPS. Viisijäsenisen yhtyeen päätähtenä loistaa nuori nappisilmäinen Filip Vidušin.

Suhteellisen kokematon yhtye voitti yllättäen Slovenian euroviisukarsintoina toimivan EMA:n ja lähtee nyt Torinoon edustamaan maataan kappaleella ”Disko”. Se kertoo yökerhossa menetetystä rakkaudesta. Lyriikat perustuvat tositapahtumiin, sillä yhtyeen laulaja on tullut jätetyksi nimenomaan diskossa. Kappaleen 60- ja 70-luvun ajan funkahtavat ja big band -tyyliset saundit tekevät kappaleesta mielenkiintoisen ja erottuvan. Myös solistin jäykkä karisma lisää kokonaisuuteen oman lisänsä.

06. 🇺🇦 Ukraina: Kalush Orchestra – Stefania

Kalush-yhtyeen rinnakkaisprojekti Kalush Orchestra on perustettu vasta hiljattain. Alkuperäinen pelkällä Kalush nimellä kulkeva yhtye taas on toiminut vuodesta 2019 lähtien. Ihor Didenchuk, joka on yksi yhtyeen instrumentalisteista, ollaan voitu bongata Euroviisuista jo viime vuoden Go_A-yhtyeen riveistä.

Kalush Orchestra kilpailee Euroviisuissa suurella ennakkosuosikilla ”Stefania”, joka on omistettu yhtyeen laulajan Oleh Psiukin äidille. Se yhdistelee hip hopia ja perinteistä ukrainalaista kansanmusiikkia. Toimiva yhdistelmä, joka on jo nyt kerännyt paljon faneja puolelleen.

07. 🇧🇬 Bulgaria: Intelligent Music Project – Intention

Progressiivista rockia soittava Intelligent Music Project on bisnesmies Milev Vrabevskin perustama superyhtye. He julkaisivat vuonna 2012 debyyttialbuminsa. Tämän jälkeen solisti on vuosien varrella vaihtunut moneen otteeseen. Tällä hetkellä hommaa hoitaa chileläinen kultakurkku Ronnie Romero.

Intelligent Music Project herätti suurta hämmennystä euroviisufaneissa julkistaessaan edustuskappaleensa ”Intention” jo viime vuoden joulukuun alussa. Bulgaria lähtee tänä vuonna vaihteeksi rockimmalle linjalle. Kappaleen suurena vahvuutena voi nähdä aidon rock-asenteen. Myös se, että yhtyeen rumpali Stoyan Yankoulov on edustanut maataan Euroviisuissa jo kahdesti aikaisemmin, lienee etu.

08. 🇳🇱 Alankomaat: S10 – De diepte

Vuosituhannen vaihteessa syntynyt Stien den Hollander eli S10 laulaa hip hopia ja vaihtoehtoista popmusiikkia. Teini-iässä hän koki mielenterveysongelmia aina kuuloharhoista ahdistukseen. S10:llä on myös todettu kaksisuuntainen mielialahäiriö.

Vähäiselle huomiolle jääneitä singlejä seurasi viimein ”Adem je in” -hitti ja euroviisunsa ”De diepte”. Monien aiempien kappaleidensa lisäksi tämäkin käsittelee mielenterveysongelmia. Tarkemmin ottaen se on tribuutti ikäville muistoille, mitä ihminen kantaa läpi elämänsä. Kappaleen tummanpuhuvuus ja hollannin kieli erottuvat tietyllä tapaa tämänvuotisesta kattauksesta. Hollannin kieltäkin kuullaan euroviisukappaleessa ensimmäisen kerran sitten vuoden 2010.

09. 🇲🇩 Moldova: Zdob și Zdub & Frații Advahov – Trenulețul

Vuosina 2005 ja 2011 Moldovaa edustanut folk punk -yhtye Zdob și Zdub on täällä taas. Heillä on kokemusta musiikin saralla jo neljältä eri vuosikymmeneltä. Pitkään uraan mahtuu paljon menestystä ja keikkoja Euroopassa.

Veljesten Vasile ja Vitalie Advahov kanssa he edustavat maataan Euroviisuissa kappaleella ”Trenulețul”. Kappale kertoo yksinkertaisesti iloisesta ja energisestä junamatkasta Moldovan pääkaupunki Chișinăun ja Romanian pääkaupunki Bukarestin välillä. Sen vahvuus perustuukin yhtyeen energiaan ja kykyyn saada kuuntelija innostumaan kappaleestaan. Solisti Roman Iagupovin karismassa on aistittavissa pientä pilkettä silmäkulmassa.

10. 🇵🇹 Portugali: Maro – Saudade, saudade

Mariana Brito da Cruz Forjaz Secca -nimellä syntynyt laulaja-lauluntekijä tunnetaan paremmin nimellä Maro. Hän oli jo vähällä päätyä eläinlääkäriksi, kunnes päättikin lähteä musiikkialalle. Maro on muun muassa lisännyt YouTubeen videoita, joissa hän laulaa tunnettujen laulajien kuten Eric Claptonin ja Portugalin vuoden 2017 euroviisuvoittaja Salvador Sobralin kanssa.

Edustuskappaleensa ”Saudade, saudade” Maro on kirjoittanut itse. Tuottamiseen on osallistunut myös amerikkalainen muusikko John Blanda. Sen teema on erittäin henkilökohtainen kertoen Maron kuolleesta isoisästä. Kappaleen nimen ”saudade”-sanalle ei löydy suoraa käännöstä, mutta se kuvastaa ikään kuin suurta kaipausta, jota tunnemme menetettyjä ihmisiä tai asioita kohtaan. Tunne totisesti välittyy tässä vahvassa indiepop-balladissa.

11. 🇭🇷 Kroatia: Mia Dimšić – Guilty Pleasure

Laulaja-lauluntekijä Mia Dimšić syntyi Kroatiassa Osijekin kaupungissa vuoden 1992 marraskuussa. Vuoden 2015 syksyllä julkaistun debyyttisinglensä jälkeen Dimšić on voittanut kotimaassaan monia musiikkipalkintoja.

Vuoden 2022 Euroviisuihin Dimšić lähtee kappaleensa ”Guilty Pleasure” voimin. Sillä hän voitti helmikuussa Dora-karsintakilpailun sangen ylivoimaisesti. Kappaleen lyriikat kertovat tarinaa salarakkaasta. Kokonaisuudessa on tietynlaisen laadukas kantrimainen tunnelma, joka nousee osaavan Dimšićin käsittelyssä uudelle tasolle.

12. 🇩🇰 Tanska: Reddi – The Show

Sekä ruotsalaisista että tanskalaisista nuorista naisista koostuva Reddi-niminen yhtye soittaa pop- ja punk rockia. Heidän riveissään vaikuttavalla Ihan Haydarilla on jo kokemusta Euroviisuista. Hän nimittäin edusti Tanskaa laulaja Soluna Samayn taustalla Bakussa vuonna 2012.

Tänä vuonna Haydar ja kumppanit kilpailevat räväkällä ”The Show” -kappaleella. Se alkaa hitaasti, mutta kehittyy melkoisen energiseksi rockiksi. Yhtyeen solisti Mathilde ”Siggy” Savery laulaa kappaleessa itsensä hyväksymisestä sellaisena kuin on. Hauska ja mukaansatempaava melodia nappaa kertosäkeistössä heti mukaansa. Se on lisäksi niin ehtaa euroviisu-Tanskaa, että oksat pois.

13. 🇦🇹 Itävalta: Lum!x feat. Pia Maria – Halo

Euroopan laajuisista elektronisen musiikin hiteistään ”Monster” ja ”Thunder” tunnettu DJ Luca Michlmayr eli Lum!x on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt tehdä paljon musiikkia. Vuonna 2002 syntynyt Michlmayr on tehnyt yhteistyötä niin italialais-DJ Gabry Ponten kuin amerikkalaismusiikko Kshmrinkin kanssa.

Euroviisuihin Michlmayrin kanssa solistiksi kappaleelle ”Halo” lähtee 18-vuotias maskeeraaja Pia Maria Außerlechner, joka on kirjoittanut omia kappaleita 16-vuotiaasta lähtien. Itävallan edustuskappale ”Halo” taas on syntynyt monikansallisena yhteistyönä. Sen sanoma kertoo siitä, kuinka vihdoin nuorillakin on mahdollisuus elää täysillä. Koronaviruspandemian aiheuttaessa aiemmin selkeästi enemmän harmia, näin ei olla voitu tehdä. Kappale kutsuukin tanssilattialle ja omaa jopa pientä samankaltaisuutta Bonnie Tylerin ”Holding Out for a Hero” -kasarihitin kanssa.

14. 🇮🇸 Islanti: Systur – Með hækkandi sól

Folkmusiikkia laulava ja soittava sisarustrio Systur on ollut aktiivisena jo yli 10 vuoden ajan. He aloittivat musiikkiuransa vuonna 2011 osana Sísý Ey -yhtyettä, joka on nimetty heidän isoäitinsä mukaan. Vuonna 2017 he julkaisivat ensimmäisen singlensä triona. Musiikkimaailman ulkopuolella he kampanjoivat transoikeuksien puolesta.

Torinoon siskokset lähtevät kappaleella ”Með hækkandi sól”. Sen hieman synkähkö kantritunnelma luo kokonaisuudelle juuri oikeanlaisen lähestymistavan. Siskokset esittävät kappaleensa silti hyvin positiivisella asenteella. Ehkäpä tässä onkin juuri sopiva yhdistelmä synkkyyttä ja iloa.

15. 🇬🇷 Kreikka: Amanda Georgiadi Tenfjord – Die Together

Norjan Ålesundissa vuoden 1997 alussa syntynyt Amanda Klara Georgiadis Tenfjord on laulamisen ohella opiskellut Norjan teknis-luonnontieteellisessä yliopistossa lääketiedettä. Vuonna 2019 hän päätti kuitenkin keskittyä pelkästään muusikon uraansa.

Norjalaisen äidin ja kreikkalaisen isän omaava Tenfjord edustaa Torinon Euroviisuissa Kreikkaa kappaleella ”Die Together”. Se kertoo kuolemassa olevasta ihmissuhteesta. Kappale on vahvasti ajan hengessä oleva moderni balladi. Vahva tuotanto takaa sille varmasti paljon etua Euroviisuissa.

16. 🇳🇴 Norja: Subwoolfer – Give That Wolf a Banana

Norjaa tänä vuonna edustavat Keith ja Jim -nimiset susihahmot. Subwoolfer-trioon kuuluu myös DJ Astronaut, joka esiintyy DJ-pöydän takaa. Susihahmojen oikeita henkilöllisyyksiä ei tiedetä, mutta heidän on huhuttu olevan muun muassa ”The Fox (What Does the Fox Say?)” -hitistään tuttu veljesduo Ylvis.

”Give That Wolf a Banana” -kilpailukappaleen hieman jopa sekopäisiin sanoihin on kerrottu sisältyvän piilomerkitys koronarokotteiden ottamisesta. Se vetoaa tietynlaisella hassuttelullaan ja tarttuvalla melodiallaan. Myös koreografia on mietitty niin, että sitä voi itse kukin kokeilla omatoimisesti.

17. 🇦🇲 Armenia: Rosa Linn – Snap

Pianoa 6-vuotiaasta soittanut Roza Kostandyan eli Rosa Linn pyrki Armenian edustajaksi jo Junior Euroviisuihin vuonna 2013. Hän julkaisi debyyttisinglensä ”King” amerikkalaispohjaisen levy-yhtiö Nvak Collectiven riveissä vuoden 2021 syyskuussa duettona amerikkalaislaulaja Kiiaran kanssa.

Tämänvuotisiin Euroviisuihin Rosa Linn lähtee laulamaan kappaletta ”Snap”. Lyriikat kertovat ihmissuhteen loppumisen kipeydestä ja irtipäästämisen vaikeudesta. Amerikkalainen tuotanto kuuluu vahvasti tässä mallikkaasti tuotetussa kappaleessa. Semifinaalin viimeisellä esiintymispaikalla voi myös olla mahdollisuudet erottua todella hyvin.

Kuvien lähde: eurovision.tv.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uuden Musiikin Muru

Kaikki alkaa tästä