Menestysreseptejä ja kokeellisempiakin teoksia – Euroviisut 2022 esittelyssä
Viime viikolla aloittamani tämänvuotisten euroviisujen esittelyt jatkuvat nyt toisen semifinaalin kappaleilla. Tässä semifinaalissa muuten kilpailee myös Suomi.
01. 🇫🇮 Suomi: The Rasmus – Jezebel
Aiemmin esittelinkin blogissani jo suhteellisen kattavasti The Rasmuksen. Yhtye ei muutenkaan suuremmin esittelyjä kaipaa. Heillä on takana jo monen vuosikymmenen kokemus musiikin saralta.
Euroviisuihin yhtye matkaa kappaleella ”Jezebel”. Kappaleen ehdottomaksi vahvuudeksi voinee laskea tarttuvan kertosäkeistön. Kuulija voi helposti hyräillä tai laulaa sitä. Nostalginen, vahva ja therasmusmainen naisten voimakappale on omiaan avaamaan semifinaalin kunnon ryminällä.
02. 🇮🇱 Israel: Michael Ben David – I.M
Kuusilapsisen perheen toisena sisaruksena syntynyt Michael Ben David on jo nuorena käynyt tanssitunneilla. Hän on opiskellut Beit Zvin esittävän taiteen koulussa. Sen ohella Ben David on esiintynyt näytelmissä ja musikaaleissa. Hän valmistui koulusta vuonna 2020.
Torinossa Michael Ben David aikoo esittää kappaleen ”I.M”. Itsevarmuutta pursuava kappale tulee totisesti kuohuttamaan euroviisuyleisöä. Ben David esiintyy todella vakuuttavasti ja saa kappaleen tuntumaan kuin omaltaan. Se ei välttämättä olisi ollut itsestäänselvyys, sillä Israelin karsintavaiheessa kilpailijat valitsivat euroviisuehdokkaansa etukäteen sävellettyjen kappaleiden joukosta. Edustuskappaletta ei siis sävelletty varta vasten Ben Davidille.
03. 🇷🇸 Serbia: Konstrakta – In corpore sano
Ana Ðurić syntyi Serbian pääkaupunki Belgradissa vuonna 1978, jolloin se oli vielä osa Jugoslaviaa. Ðurićin taiteilijanimi Konstrakta on syntynyt arkkitehdin opintoihin valmistumisen seurauksena. Hän on myös vaikuttanut yhtyeissä nimeltään Mistakemistake ja Zelmja gruva!
Euroviisuihin Konstrakta päätyi yllättäen kotimaassaan ilmiöksi nousseen ”In corpore sano” -kappaleensa siivittämänä. Idea kappaleeseen syntyi muun muassa maan terveydenhuollon tilasta. Hiukan jopa radikaali kappale esittelee Serbiasta kokeilevampaa euroviisupuolta. Balkanballadeihin tottunut maa tarjoaakin nyt harvinaista herkkua käsienpesulla ryyditetyllä lavaesityksellä. Tämä tulee varmasti erottumaan joukosta.
04. 🇦🇿 Azerbaidžan: Nadir Rustamli – Fade to Black
Salyanin kaupungissa vuoden 1999 heinäkuussa syntynyt Nadir Rǝşid oğlu Rüstǝmli tunnetaan kansainvälisemmin nimellä Nadir Rustamli. Nuorempana pianonsoittotunteja ottanut Rustamli voitti vuoden alussa Azerbaidžanin The Voice -kilpailun.
Tämän jälkeen oli hyvinkin luonnollista, että hänet kutsuttaisiin edustamaan maataan Euroviisuihin. Rustamli esittää Torinossa modernin balladin ”Fade to Black”. Hyvin tuotettu kappale kertoo ihmissuhteen hankaluuksista. Kokonaisuus tulee varmasti saamaan ainakin tuomaristot puolelleen. Nähtäväksi jää, hyppääkö myös yleisö sen kelkkaan.
05. 🇬🇪 Georgia: Circus Mircus – Lock Me In
Progressiivista rockia soittava Circus Mircus perustettiin vuonna 2020. Se yhdistelee musiikissaan eri genrejä. Yhtyeen jokainen kappale on syntynyt jäsenten ”sisäisen maailman” ja elämänkokemuksen yhteisvaikutuksesta. Yhtye ei ole vielä tähänkään päivään mennessä paljastanut jäseniensä oikeita henkilöllisyyksiä.
Circus Mircus kilpailee Torinossa kappaleella ”Lock Me In”. Jopa 60-luvun lopun psykedeelisestä rockista vaikutteita imevä hypnoottinen teos tarjoilee totisesti ehtaa euroviisu-Georgiaa. Maa on tottunut tuomaan euroviisulavalle mitä erilaisimpia kappaleita eikä tämä tee asiassa poikkeusta. Sen vahvuutena on erottuvuus vuoden muiden rockkappaleiden joukosta.
06. 🇲🇹 Malta: Emma Muscat – I Am What I Am
Kuvankaunis laulaja ja malli Emma Louise Marie Muscat syntyi St. Julian'sin kaupungissa Maltalla vähän ennen vuosituhannen vaihdetta. Esittävän taiteen yliopistossa opiskeltuaan hän erikoistui pianonsoittoon ja alkoi säveltää omia kappaleitaan. Ensisinglensä Muscat julkaisi vuonna 2016.
Euroviisuihin laulajan kappaleeksi valikoitui ”I Am What I Am”. Alunperin Muscat valittiin Maltan euroviisukarsinnoissa voittajaksi kappaleella ”Out of Sight”. Hän päätti kuitenkin vaihtaa euroviisunsa lennosta ennen kuin kappaleiden valinnan takaraja umpeutui. Edustuskappale ”I Am What I Am” kulkee suhteellisen samoja polkuja kuin monet aiempien euroviisuvuosien pop-vaikutteiset gospel-teokset. Suorastaan hurmoksellinen melodia tulee kyllä varmasti keräämään kannattajansa.
07. 🇸🇲 San Marino: Achille Lauro – Stripper
Italialaisessa Veronan kaupungissa 90-luvun alussa syntynyt Lauro De Marinis on laulaja, rap-artisti ja säveltäjä. Nimellä Achille Lauro kulkeva taiteilija on ollut aktiivisena musiikin saralla jo kymmenen vuoden ajan. Myös Euroviisuihin hän on pyrkinyt monena vuonna, tosin Italian edustajaksi San Remon musiikkifestivaalien kautta.
Nyt Achille Lauro edustaa San Marinoa kappaleellaan ”Stripper”. Hän osallistui Una Voce per San Marino -nimiseen karsintakilpailuun. Lauro voitti muun muassa kansainvälisesti tunnetun turkkilais-DJ Burak Yeterin. Edustuskappaleensa hän on säveltänyt yhdessä kymmenen muun kanssa. Se kuulostaa melko vahvasti viime vuoden euroviisuvoittaja Måneskinin tuotannolta. Yhtyeestä huolimatta Lauro kuitenkin vastaa henkilöbrändinsä kehittelystä itse.
08. 🇦🇺 Australia: Sheldon Riley – Not the Same
Sukunimellä Hernandez syntynyt laulaja Sheldon Riley on suhteellisen lyhyen uransa aikana ehtinyt osallistua jo moneen kykykilpailuun. Vuonna 2016 The X Factor Australiassa tie tyssäsi jo livenä nähtyjen jaksojen ensimmäiselle viikolle. Vuonna 2018 maan The Voice -kilpailu tuotti pronssisijan. Seuraavan vuoden All Stars -kaudella hän putosi semifinaalissa.
Sheldon Riley nähdään Torinon euroviisulavalla tulkitsemassa erittäin henkilökohtaista teemaa kantavaa balladia ”Not the Same”. Kappaleen aihe pyörii lapsuuden traumojen ympärillä. Riley on joutunut lapsena muuttamaan paljon. Hän on myös ollut epävarma omasta seksuaalisuudestaan. Kappaleen lyriikat ovatkin varmaan kokonaisuuden vahvin elementti Rileyn tulkinnan ohella.
09. 🇨🇾 Kypros: Andromache – Ela
Siegenin kaupungissa Saksassa syntynyt Andromache Dimitropoulou on opiskellut germaanisten kielten filologiaa ateenalaisessa yliopistossa. Lähinnä pelkällä etunimellään kulkeva laulajatar osallistui Kreikan The Voice -kilpailuun vuonna 2015. Ensimmäisen singlensä hän julkaisi vuonna 2017.
Euroviisuissa kuulemme pienen tauon jälkeen kreikan kieltä. Dimitropoulou edustaa nimittäin Kyprosta kappaleella ”Ela”. Se on etnisiä kreikkalaissävyjä sisältävä popkappale, joka vannoo vahvasti rakkauden nimeen. Kypros on viime vuosina menestynyt varsin menevillä popkappaleilla. ”Ela” kuitenkin tarjoaa astetta hitaampaa tempoa, vaikka onkin suhteellisen mukaansatempaava tapaus.
10. 🇮🇪 Irlanti: Brooke – That's Rich
Useasti etunimellään esiintyvä irlantilaislaulaja Brooke Scullion osallistui vuonna 2020 Ison-Britannian The Voice -kilpailuun sijoittuen kolmanneksi. Yläasteen ja lukion aikana Scullion esiintyi monissa musikaaleissa. Nuoresta iästä lähtien hän on ollut tekemisissä sekä musiikin että Irlannissa suositun kepein ja palloin pelattavan camogie-urheilulajin kanssa.
Brooke Scullion edustaakin nyt Irlantia Torinossa kappaleella ”That's Rich”. Teinipopkappale, joka hyödyntää 2000-luvun alun punk rockia, ei asenteellisuuttaan anteeksi pyytele. Kappale on helposti lähestyttävää pophattaraa, johon Scullionin persoona istuu kuin nenä päähän.
11. 🇲🇰 Pohjois-Makedonia: Andrea – Circles
Andrea Koevska syntyi Pohjois-Makedonian pääkaupungissa Skopjessa vuosituhannen vaihteen aikoihin. New Yorkissa eläessään hän onkin kerännyt musiikkiinsa vaikutteita monista eri genreistä, muun muassa gospelista ja pop-punkista. Koevska on myös inspiroitunut New Yorkin asuinalue Harlemin musikaalikulttuurista.
”Circles” kappale voitti Pohjois-Makedonian karsinnat niukasti ennen Viktor Apostolovskin ”Superman”-kappaletta, joka sattui olemaan karsintojen fanisuosikki. Ennen Euroviisuja edustuskappale on käynyt läpi pieniä muutoksia uuden version myötä. Siihen on lisätty elektronisia saundeja. ”Circles” onkin loppujen lopuksi hyvin yhtenäinen ja selkeä kokonaisuus.
12. 🇪🇪 Viro: Stefan – Hope
Pelkällä etunimellään levyttävä armenialaistaustainen Stefan Airapetjan syntyi eteläisessä Virossa Viljandin kaupungissa. Airapetjan on pyrkinyt monena vuonna Viron euroviisuedustajaksi ja onpa hän voittanut paikallisen Masked Singer -kilpailunkin vuonna 2020. Hauskana knoppitietona mainittakoon, että hänellä on sisko nimeltä Stefania.
Torinossa Stefan laulaa luikauttaa kappaleen ”Hope”. Siinä on yllättävän ajankohtaiset sanat. Kappaleessa suunnataankin katseet lupaavampaa tulevaisuutta kohti. Sen vahva countrymusiikkipohja toimii. Stefan myös esittää kappaleen raudanlujalla ammattitaidolla ja karismalla.
13. 🇷🇴 Romania: WRS – Llámame
Andrei-Ionuț Ursu eli WRS on romanialainen laulaja, lauluntekijä ja tanssija. Tanssijana hän on tehnyt yhteistyötä muun muassa hittilaulaja Innan kanssa. Laulajana Ursu debytoi vuonna 2015 yhtyeessä nimeltä Shot. Hän jätti yhtyeen parin vuoden jälkeen muuttaakseen Lontooseen ja säveltääkseen omaa musiikkia. Sooloura alkoi tammikuussa 2020.
Euroviisuihin Ursu lähtee kappaleella ”Llámame”. Se sisältää sekä espanjan että englannin kieltä. Kappaleessa kuulee viboja menneiden vuosien lattarikappaleiden lisäksi myös romanimusiikista. Tällaista kokonaisuutta ei tämänvuotisessa kilpailussa olekaan. Genrelleen uskollisena tapauksena voi hyvinkin erottua joukosta.
14. 🇵🇱 Puola: Ochman – River
Yhdysvalloissa Massachusettsin osavaltiossa syntynyt Krystian Ochman tunnetaan musiikkipiireissä lähinnä sukunimellään. Hän nousi puolalaisten tietoisuuteen voittaessaan maan The Voice -kilpailun vuonna 2020. Ochman on Puolan ja Yhdysvaltojen kaksoiskansalainen.
Puolalaisen tenorin lapsenlapsi matkaakin nyt Torinoon esittämään kappaleensa ”River”. Siinä on paljon kaikuja viime vuosien euroviisumenestyjistä. Siltikin se on persoonallinen teos tämänvuotisessa kattauksessa. Kappaleessa pääsee hyvin esille Ochmanin persoonallinen ääni.
15. 🇲🇪 Montenegro: Vladana – Breathe
Toistaiseksi jo pitkän uran tehnyt ja musiikkimaailmassa toisinaan pelkällä etunimellään esiintyvä Vladana Vučinić omaa musiikkikoulutuksen sekä teorian että oopperalaulun osalta. Hänen musiikkiuransa alkoi karaokekilpailusta vuonna 2003.
”Breathe”-nimisellä euroviisulla Vučinić toivoo voittavansa katsojat ja tuomarit puolelleen Torinossa. Hänen itsensä mukaan kappale syntyi vaikeasta koettelemuksesta, mikä sattui laulajan perheelle viime vuonna. ”Breathe” omaa varsin tutuhkon ja hieman haikeahkonkin balkanballadimaisen melodiankulun. Moni euroviisufani on ilmaissut, että haluaisi kappaleen olevan montenegronkielinen. Näin artistin tulkinta voisi olla aidompi.
16. 🇧🇪 Jérémie Makiese – Miss You
Jérémie Makiese syntyi kongolaisille vanhemmille Antwerpenin kaupungissa vuoden 2000 kesällä. Laulaja oppi jo lapsena puhumaan sujuvasti sekä hollantia että ranskaa. Hän pelaa myös jalkapalloa. Kirkkokuorossa vaikuttanut Makiese otti kouluaikoina laulutunteja. Belgian ranskankielisen The Voice -kilpailun hän voitti viime vuonna.
Euroviisuissa Makiese tulkitsee 90- ja 2000-luvun kaikuja sisältävän ”Miss You” -kappaleen. Siinä yhdistyy moderni tuotanto mainittujen aikojen saundeihin. Kykykilpailuvoittajana Makiesen uskoisi suoriutuvan Euroviisujen kilpailutilanteestakin erittäin hyvin. Hänellä on todella hyvä ääni.
17. 🇸🇪 Cornelia Jakobs – Hold Me Closer
Laulaja ja lauluntekijä Anna Cornelia Jakobsdotter Samuelsson syntyi maaliskuussa vuonna 1992. Hän kulkee musiikkibisneksessä lyhyemmin nimellä Cornelia Jakobs. Ennen musiikkiuraansa Jakobs osallistui Ruotsin Idolsiin vuonna 2008 saaden tuomareilta murska-arviot. Vuonna 2010 hän liittyi Love Generation -yhtyeeseen, joka osallistui Ruotsin euroviisukarsintoina toimivaan Melodifestivaleniin vuosina 2011 ja 2012.
Edellä mainitun kilpailun voitto irtosi lopulta tänä vuonna soolona kappaleella ”Hold Me Closer”. Se on vahva ja vaikuttava, Ruotsin euroviisuksi yllättävänkin rosoinen sävelteos. Jakobs tarjoaa hienon lavashow'n ollen yksi kilpailun ennakkosuosikeista tänä vuonna.
18. 🇨🇿 Tšekki: We Are Domi – Lights Off
Tšekkiläis-norjalainen elektropop-yhtye We Are Domi perustettiin vuonna 2018. Trion jäsenet tapasivat toisensa opiskellessaan Isossa-Britanniassa Leedsin musiikkikorkeakoulussa. Yhtyeen laulusolisti Dominika Hašková on jääkiekkouransa lopettaneen Dominik Hašekin tytär.
We Are Domi lähtee Euroviisuihin kappaleella ”Lights Off”. Sen sanat käsittelevät ihmissuhteen loppumisen jälkeistä elämässä eteenpäin siirtymistä. Kappale tarjoaa laadukkaan modernit elektrosaundit ja sen vietäväksi on helppo heittäytyä.
Kuvien lähde: eurovision.tv.
Kommentit
Lähetä kommentti